Koudroken

Je verzint eens wat op 2e Kerstdag en je hebt de spullen en tijd. Ik had bedacht om een rookkast te maken en dan lekker zelf zalm en zo te gaan roken. Voor ik het wist stond ik in de garage te zagen en te schroeven. 3 uurtjes later was de rookkast gereed. Op internet een koudrookgenerator met houtmot en een paar roosters besteld.

Voor het testrondje een stukje zalm en wat kaas in de rookkast gelegd. De kaas kan er zo in. De zalm had wel eerst een nacht in de pekel gelegen en daarna nog een dag gedroogd. Toen de fik erin, hoewel beter gezegd de gloei erin. Koudroken gebeurt zonder warmte. Het mag niet boven de 25 graden komen ivm bacteriën. Mooie hobby voor onder de 20 graden dus. Na een uur of 4 heb ik de kaas eruit gehaald, de zalm heb ik uiteindelijk 6 uurtjes laten roken.

Mooie hobby voor onder de 20 graden dus.

Helaas hebben we nog niet kunnen proeven omdat de gerookte producten eerst nog minimaal een week gevacumeerd in de koelkast moeten intrekken. Het schijnt anders als een asbak te proeven.

Het is een leuke bezigheid en als het dan ook nog eens goed smaakt ben je bloid as blik. We doen eerdaags vast wel een borrel en dan gaan we eens proeven. Als het goed bevalt hoor je er hier vast meer over!!

Update: En of het beviel!!!

En of het beviel de zalm was echt heerlijk. De smaak was niet te vergelijken met gerookte zalm van de supermarkt. Voor meer informatie over hoe je zalm moet koudroken zie deze post. Ook de kaas was goed van smaak en was zo op tijdens het borrelen. Zeker voor herhaling waard.

Comments