Appelstroop

appelstroop

We hadden nog een aantal appels over. Sommige waren nog goed, sommige hadden een plekje en er waren er ook een paar echt verrot. De goede appels worden nog een keer appeltaart, de rotte kunnen de composthoop op. Van de appels met een plekje had ik bedacht appelstroop te maken. Het inkoken nam aardig wat tijd in beslag maar het resultaat mag er zeker zijn, de appelstroop is heerlijk. Jammer dat het maar twee potjes zijn. Het recept staat hieronder.

Recept appelstroop

Ingredienten:
  • appels (minimaal 8)
  • kaneelstokje
  • 100 gram bruine basterdsuiker per liter

Snijdt de appels in grove stukken en doe ze in een grote pan. Vul de pan tot de helft met water. Doe het kaneelstokje erbij. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Zet na 2-3 minuten het vuur uit. Zet de pan met deksel erop op een koele plaats en laat een nachtje staan.

De volgende dag zijn de appels zacht. Vis het kaneelstokje eruit. Zet een zeef in een grote kom en giet alles af. Druk de appels door een vergiet of zeef. Zet de pulp apart. Hang een zeef boven de lege pan. Leg een passeerdoek of schone theedoek in de zeef en giet hier het sap door. Gooi nu de pulp in de doek en wring het laatste vocht eruit.

Voeg de suiker toe aan het vocht en breng alles al roerend aan de kook. Zet de pan op een treefje of als je die hebt op een petroleumstel. Het sap moet nu inkoken dit kan een paar uurtjes duren. Roer de eerste 2 uur ieder half uur even door. Nu wordt het een beetje opletten. Als je met een lepel wat stroop pakt en het blijft redelijk plakken dan is het klaar. Ik vond het nog erg dun maar uiteindelijk werd het vanzelf dikker.

Comments